راهبرد دولت عراق در راستای توانمند سازی اقتصادی زنان

عراق به عنوان عضوی از ابتکار جنسیتی منطقه ای مشرق متعهد شده است که میزان اشتغال زنان را در یک بازه زمانی 5 ساله از 13 درصد به 18 درصد برساند. این امر بدان معنا است که عراق در این بازه زمانی 5 ساله به میزان 38 درصد اشتغال زنان را افزایش خواهد داد. در این راستا دولت عراق با ارائه یک برنامه عملیاتی و هم چنین ارائه برنامه های کوتاه مدت در راستای تحقق این هدف کوشیده است.

بر اساس گزارش بانک جهانی عوامل و مولفه های گوناگونی در زمینه نقش پایین زنان عراقی در حوزه مشارکت اقتصادی وجود دارد. مولفه هایی چون موانع قانونی، فقدان حمل و نقل ایمن و کافی، عدم مراقبت از کودکان با کیفیت مقرون به صرفه و  هم چنین سطح پایین دستمزد زنان.  هم چنین در این زمینه باید به ترجیح زنان عراقی برای اشتغال در حوزه دولتی اشاره کرد و این امر که نگرش ها در مورد نقش سنتی زنان در خانواده غالب است.

طرح دولت عراق در مرحله اول 18 ماهه مبتنی بر ظرفیت سازی خواهد بود. داشت  ظرفیت سازی در حوزه های زیر صورت خواهد پذیرفت: حوزه دولتی، بودجه بندی در حوزه های مرتبط با جنسیت، حمایت از کارآفرینان زن از طریق استارت آپ ها و مراکز رشد، حمایت از زنان روستایی از طریق آموزش حرفه ای هدفمند؛ و حمایت از سازمان های غیردولتی برای مشارکت کامل در فعالیت های مربوط به توانمندسازی اقتصادی زنان و اجرای ابتکار جنسیتی مشرق.

راهبرد دولت عراق در زمینه توانمند سازی اقتصادی زنان بر پایه یک راهبرد 5 ستونی است.5 ستون اصلی راهبرد دولت عراق عبارت است از : اصلاحات قانونی و سیاستگذاری، اشتغال در بخش خصوصی، کارآفرینی و دسترسی به منابع مالی برای راه اندازی کسب و کار، بخش عمومی(دولتی) پاسخگو در حوزه جنسیتی و در نهایت فضای اجتماعی.

شکل شماره 1 نمایانگر راهبرد 5 ستونی دولت عراق در راستای توانمند سازی اقتصادی زنان در قالب ایتکار منطقه ای جنسیتی مشرق است.

راهبرد دولت عراق در راستای توانمند سازی اقتصادی زنان

بر اساس این راهبرد 5 ستونی می توان رویکرد دولت عراق را در زمینه توانمند سازی اقتصادی زنان نگریست. بخشی از این راهبرد در قالب تغییراتی است که باید در حوزه های مختلف صورت پذیرد در این زمینه می توان به حوزه قانون و سیاستگذاری  و فضای اجتماعی هم اشاره کرد. در حوزه دولتی نیز در زمینه زنان باید مسئولیت پذیری افزایش یابد. اما مهم ترین نکته این راهبرد آن است که دولت عراق بر خلاف گرایش های موجود در میان اقشار مختلف مردم عراق مبنی بر استخدام در حوزه دولتی، ترجیح می دهد تا توانمد سازی اقتصادی زنان در عراق از بستر بخش خصوصی صورت پذیرد. در کنار نقش آفرینی بخش خصوصی در زمینه به کارگیری زنان، ایجاد کسب و کار توسط زنان  با ارائه کمک های مالی در این زمینه مطلوب دولت عراق است.

دولت عراق در ذیل این 5 ستون اصلی راهبرد خود در زمینه توانمند سازی اقتصادی زنان اقدام به تعریف گام های اجرایی نموده است. گام هایی که برخی از آنها محقق شده  و برخی دیگر در حال اجرا است. هر چند که اجرایی سازی این گام های اجرایی در عمل با چالش ها و موانع فراوانی روبرو است.

گام های اجرایی راهبرد 5 ستونی دولت عراق در زمینه توانمد سازی اقتصادی زنان در جدول شمارع 1 ترسیم شده است.

جدول شماره 1: گام های اجرایی راهبرد 5 ستونی دولت عراق در زمینه توانمند سازی اقتصادی زنان

ردیف

ستون

گام های اجرایی

1

اصلاحات قانونی و سیاستگذاری

  1. پیشنهاد دو اصلاح قانونی برای حذف خلاهای  قانونگذاری و رفع محدودیت های اشتغال زنان در بخش خصوصی
  2. افزایش آگاهی، تقویت حمایت و تسهیل اصلاحات سیاستگذاری که اشتغال زنان را در بخش خصوصی و مالکیت زمین کشاورزی را افزایش می دهد.
  3. افزایش ظرفیت های نهادهای دولتی برای شناسایی و رفع محدودیت ها در حوزه توانمندسازی اقتصادی زنان وتقویت سازو کارهای اجرایی.
  4. تقویت تولید دانش در حوزه توانمندی سازی زنان  و یافتن راه حل های سیاستی برای افزایش فرصت های اقتصادی زنان.

2

اشتغال در بخش خصوصی

  1. ارائه مشوق هایی به بخش خصوصی برای استخدام وحمایت از زنان و خانواده ها در محل کار.
  2. بهبود محیط های کاری دوستدار خانواده و بدون تبعیض دربخش خصوصی.
  3. افزایش اشتغال  پذیری و بهره وری زنان از طریق ظرفیت سازی که مهارت های آنها  در حوزه های  سواد رایانه ای، ابزارهای دیجیتال  و شیوه های مدرن کشاورزی را تقویت می کند.
  4. یافتن روش های برای افزایش ارائه تسهیلات مراقبت از کودکان با استفاده از بررسی های  بخشی و سیاستی.

3

کارآفرینی و دسترسی به منابع مالی برای راه اندازی کسب و کار

  1. تقویت ظرفیت  و توانمندی زنان کارآفرین، استارت آپ ها و مراکز رشد تجاری تحت مدیریت زنان.
  2. افزایش دانش و آگاهی صندوق های سرمایه گذاری، سرمایه گذاران کوچک، مراکز رشد و شتاب دهنده ها  فعال در حوزه زنان در مورد تفاوت های جنسیتی و هم چنین راهبردهای تنوع جنسیتی پیرامون حمایت از استارت آپ ها.
  3. افزایش توانمندی زنان  در مراحل اولیه  ایجاد استارت آپ ها برای طراحی طرح های تجاری، ارائه  این طرح  ها به سرمایه گذاران و دسترسی به منابع مالی.

4

بخش عمومی(دولتی) پاسخگو در حوزه جنسیتی

  1. انعقاد قراردهای ترجیحی میان وزارتخانه های عراق برای بازاریابی و خرید محصولات  تولید شده توسط زنان یا شرکت های تحت مالکیت زنان عراقی
  2. تقویت یک دیدگاه مبتنی بر جنسیت در تدوین بودجه های  ملی و محلی در راستای حمایت از زنان
  3. تجهیز وزارت آموزش و پرورش و توانمد سازی معلمان و کادر این وزارتخانه  برای ترویج گفتمان افزایش نقش آفرینی اقتصادی زنان و هم چنین تسهیل  شیوه های تدریس و منابع درسی مرتبط با موضوع توانمند سازی زنان
  4. تسهیل اشتراک گذاری دانش و ارتباط از طریق ایجاد شبکه ای از زنان کارآفرینان. این زنان تجربیات، درس هاآموخته شده و مزایای استفاده از فناوری را در این شبکه ارتباطی به اشتراک خواهند گذاشت(شبکه سازی با حضور زنان کار آفرین)

5

فضای اجتماعی

  1. افزایش آگاهی از ارزش  مشارکت اقتصادی زنان و اهمیت تقسیم وظایف خانواده و مسئولیت های خانوادگی بین زن و مرد.
  2. افزایش دانش زنان و خانواده ها در زمینه حقوق قانونی خود و دسترسی به محاکم قضایی.
  3. ظرفیت سازی در میان سازمان های مردم نهاد محلی برای اجرای موفقیت آمیز ابتکارات مرتبط با حوزه توانمندی سازی اقتصادی زنان.

کد خبر 21354

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 3 =